Bölge Planı; bölgesel kalkınmanın ve sürdürülebilirliğinin, kaynakların etkin ve yerinde kullanımının sağlanmasını hedeflemektedir. 3194 Sayılı İmar Kanunu’na göre “sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı[1] yapar veya yaptırır”. 2014-2023 İstanbul Bölge Planı, 3194 Sayılı İmar Kanunu çerçevesinde Kalkınma Bakanlığı’nın 15/11/2012 tarihli ve 6277 sayılı yazısına istinaden İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanmaktadır. 5449 Sayılı Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkındaki Kanun'unda da kalkınma ajanslarının tüm faaliyetlerini bölge planları çerçevesinde yürütmeleri gerektiği ifade edilmiştir.
Ulusal Kalkınma Planı ve Bölgesel Uyum Gelişim Stratejisi ile öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olacak şekilde hazırlanan İstanbul Bölge Planı başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kurumlarının hazırlayacakları stratejik planları da yönlendiren üst ölçekli bir plan niteliğindedir. Ulusal plan ve stratejiler ile yerel öncelikler arasındaki ilişkiyi kurar.
3194 sayılı İmar Kanunu’na göre İstanbul Bölge Planının plan hiyerarşisindeki yeri:
3194 Sayılı İmar Kanunu uyarınca çevre düzeni planı ve imar planlarının bölge planı kararlarına uygunluğunun sağlanması gerekmektedir.
İstanbul Kalkınma Ajansı, yönetim anlayışında ve çalışmalarında iyi yönetişim ilkelerini temel alan bir yaklaşımla hareket etmektedir. Bu bağlamda; 2014-2023 İstanbul Bölge Planı tüm İstanbulluların Planın stratejilerine katkı sağlayabileceği bir süreçle hazırlanmaktadır.
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından katılımı artırmak için sosyal medya kampanyaları, anket çalışmaları ve çok sayıda toplantı düzenlenmekte, Ajans strateji geliştirirken İstanbullulara danışmaktadır. Plan sürecinde ve sonrasında geliştirilen strateji belgelerinde aynı anlayış sürdürülmektedir. Katkı sağlamak isteyen herkes planlama@istka.org.tr adresine fikirlerini ulaştırabilir.
Ajansımız, mevzuatında bulunan destek araçlarından “Proje Teklif Çağrısı” , “Güdümlü Proje Desteği” , “Teknik Destek” ve “Fizibilite Desteği” araçlarını kullanarak destek vermektedir.
Ajansların yürüttüğü programların sabit bir hedef kitlesi bulunmamaktadır. Her destek programının uygun başvuru sahipleri programın niteliğine göre belirlenmekte ve Başvuru Rehberinde ifade edilmektedir.
Bir kalkınma ajansına destek başvurusu yapabilmeniz için şu şartların mevcut olması gerekmektedir:
Başvurular çevrimiçi bir platform olan KAYS (Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi) üzerinden alınmaktadır. Bu sürece ilişkin detaylara Başvuru Rehberlerinden ve KAYS kullanıcı kılavuzlarından erişebilirsiniz.
Güdümlü Proje Desteği için Proje fikrinizi öncelikle Ajansımızla paylaşınız.
( E-posta: iletisim@istka.org.tr Telefon: (0 212) 468 34 00 )
Kalkınma Ajansları programları kapsamında verilen destekler hibe niteliğindedir ve geri ödemesizdir.
Proje teklif çağrısı, belirli bir destek programı kapsamında, nitelikleri net bir şekilde belirlenmiş olan potansiyel başvuru sahiplerinin, önceden belirlenen konu ve koşullara uygun olarak proje teklifi sunmaya davet edilmesidir.
Sürecin aşamaları şu şekildedir:
Proje başvuruları altı aşamadan oluşan bir değerlendirme sürecinden geçmektedir;
1. Aşama: Ön İnceleme
Ajans, yapılan başvurular üzerinde, başvuru rehberinde talep edilen belgelerin KAYS’a doğru, eksiksiz, imzalı, kaşeli ve/veya mühürlü olarak yüklenmiş olması ve Başvuru Sahibinin, ortaklarının ve proje konularının başvuru rehberinde belirtilen kriterlere uygunluğu gibi hususlar yönünden ön inceleme yapar.
2. Aşama: Teknik ve Mali Değerlendirme
Ön inceleme sonucunda uygun bulunan başvurular, Bağımsız Değerlendiriciler tarafından Başvuru Rehberlerinde belirtilen değerlendirme usulleri ve kriterleri doğrultusunda teknik ve mali nitelik açısından değerlendirilir.
3. Aşama: Gerekli Durumlarda Ön İzleme Ziyareti Yaptırma
Genel Sekreter proje tekliflerinin risk durumunu ölçmek amacıyla Ajans personelini görevlendirerek ön izleme ziyaretleri yaptırabilir.
4. Aşama: Değerlendirmenin Kontrolü
Bağımsız Değerlendiriciler tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından Değerlendirme Komitesi, yapılan değerlendirme çalışmalarını inceleyerek tavsiyelerini oluşturur ve başarılı proje listeleri ile birlikte Ajans Genel Sekreteri’ne raporlar.
5. Aşama: Proje Bütçe Tutarlarını İnceleme
Genel Sekreter projelerin bütçe kalemlerini ve bunlar için öngörülen bütçe tutarlarını inceletir. Başarılı projeler listesini bu incelemeler sonucunda revize ederek Yönetim Kuruluna sunar.
6. Aşama: Yönetim Kurulu Onayı
Yönetim Kurulu’nun desteklenecek nihai listeyi onaylamasından sonra, öngörülen destek ödeneği ile sınırlı olmak üzere, Ajans tarafından listedeki projelere mali destek verilir. Destek almaya hak kazanan Başvuru Sahiplerine yazılı olarak bildirimde bulunularak başvuru formu ve ekleri ile başvuru rehberinde belirtilen destekleyici belgelerin aslı veya onaylı suretinin sunulması gerektiği bildirilir. Gerekli bilgi ve belgelerin sunulmasını müteakiben başvuru sahibi sözleşme imzalamaya davet edilir.
Proje tekliflerini, Başvuru Rehberlerinde belirtilen esaslara göre teknik ve mali açıdan değerlendirmek üzere, alanında en az beş yıllık uzmanlık ve tecrübe birikimi olan, yükseköğretim kurumları öğretim elemanları ile kamu kurum ve kuruluşları personelinden Ajans tarafından uygun bulunanların ilgili kurumlarca görevlendirilmesi veya Ajans tarafından diğer gerçek kişiler arasından hizmet alımı yoluyla seçilen uzmanlardır.
Destek programlarının belirli bir yayınlama takvimi ya da konu sırası bulunmamaktadır. Yeni programların konuları ve tarihleri; Bölge Planına, Ajans çalışma programına ve işleyiş durumuna göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir. Bir yarışma usulü olan Proje Teklif Çağrısı yönteminin bir gereği olarak, programlar kamuoyuna ilan edilmeden önce Ajans dışına tarih ya da konu bakımından herhangi bir bilgi verilememektedir.
Başvuru sahiplerimize hazır örnek proje ya da geçmiş dönemlerde başarılı olmuş projelerin kopyaları verilememektedir. Bununla birlikte, başvuru evrakının temelini teşkil eden Başvuru Formu, Bütçe ve Mantıksal Çerçeve dokümanlarının şablonları ve alan açıklamaları projenin yazılma formatını belirlemektedir.
Proje yazımı için kurum dışından destek alınmasında bir sakınca olmamakla birlikte, uzun vadede teknik kapasitenin oluşturulması için kurumun kendi personelinin de sürece dahil edilmesi tavsiye edilmektedir.
Proje uygulanmaya başlamadan önce oluşan hiçbir maliyet proje kapsamında karşılanmamaktadır.
İstanbul Kalkınma Ajansı, piyasadaki hiçbir danışman şirket ile olumlu/olumsuz ilişki içinde değildir. Başvuru sahipleri, proje yazma hizmetini riskine / maliyetine tamamen kendileri katlanarak alabilirler. Ajansla ilişki içinde olduğunu iddia eden danışman şirketlerin iddiaları asılsız olup bu tip bir iddiaya muhatap olan başvuru sahiplerinin Ajansımıza bilgi vermeleri kendi yararlarına olacaktır.
Kalkınma Ajanslarının mali kaynaklarının merkezi bütçeden aktarılan ödeneklerden ve Ajansın görev alanı içerisinde yer alan Belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odaları’nın bütçelerinden aktarılan kurum paylarından oluşmaktadır. Dış kaynak kullanılmamaktadır.
Destek Arşivi kısmından Ajansın destek vermiş olduğu projelerin listelerini bulabilirsiniz.
Destek programlarının işleyişini belirleyen mevzuat gereğince, yeni işletme kurulumuna dair herhangi bir destek verilmemektedir.
Proje uygulama süresi, destek sözleşmesinin Ajans tarafından imzaladığı tarihten sonraki gün başlar.
a) Proje uygulamasında ortaya çıkabilecek aksaklıkları gidermek amacıyla yararlanıcının başvurusu üzerine bir defaya mahsus olmak ve bir ayı geçmemek üzere genel sekreter kararı ile,
b) Proje veya faaliyetin yürütülmesini büyük ölçüde zorlaştıran veya geçici olarak imkânsız hale getiren; yargı süreci, beklenmeyen hâl veya mücbir sebepler nedeniyle bir defaya mahsus olmak ve altı ayı geçmemek üzere yönetim kurulu kararı ile
uzatılabilir.
Sözleşmenin imzalanmasını müteakip projenin sorumlu izleme uzmanı tarafından ilk izleme ziyareti yapılır.
İlk izleme ziyareti sonrasında Yararlanıcı;
Proje uygulama esaslarına ilişkin temel bilgilere aşağıda belirtilen sözleşme ekleri ve rehberlerden ulaşabilirsiniz: .
Ayrıca, destek sözleşmesi imzalayan yararlanıcılarımıza Ajansımızca yapılan uygulama ve raporlama eğitimlerine katılımınız önem arz etmektedir.
Kalkınma Ajansları tarafından sağlanan mali destekler kapsamında gerçekleştirilecek satın alma faaliyetlerinde uyulması gereken kurallar yararlanıcının yasal statüsüne göre belirlenmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi yararlanıcılar, destek programları çerçevesinde desteklenen projeler kapsamında yapacakları satın alma faaliyetlerini bu mevzuat çerçevesinde gerçekleştirirler. Söz konusu Kanuna tabi olmayan kurum ve kuruluşların satın alma faaliyetleri ise Kalkınma Ajansları Tarafından Sağlanan Destekler İçin Satın Alma Rehberi’nde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır. Proje ortağı tarafından yapılacak satın alma faaliyetleri, ortak 4734 sayılı Kanuna tabi ise bu Kanuna göre, değilse Kalkınma Ajansları Tarafından Sağlanan Destekler İçin Satın Alma Rehberi’nde yer alan kurallara göre gerçekleştirilir.
İdari maliyetler; Proje Uygulama Rehberi’nde, projenin yönetimine ilişkin genel maliyetler olarak tanımlanmıştır. Buna göre, aşağıda belirtilen genel yönetim giderleri, proje faaliyetlerine ilişkin olmak ve projenizde doğrudan bütçelenmiş olmamak kaydıyla ‘8. İdari Maliyetler’ bütçe kalemi kapsamında uygun maliyet olarak kabul edilebilecek olup; tereddüt halinde izleme uzmanınızdan teyit almanız gerekmektedir.
2012/3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” doğrultusunda yatırım teşvik belgeleri konusunda mevzuatın gerektirdiği şekilde yatırım tamamlama vizesi işlemlerini gerçekleştirmek ve bölgedeki projelerin izlemelerini raporlamak.
Ajansımız, şirket kuruluş süreci hakkında bilgilendirme faaliyetlerinden yatırım teşvikleri ile ilgili rehberlik ve danışmanlık faaliyetleri dahil birçok hizmeti yatırımcılara sunabilmektedir. Bu kapsamda, Ajansımız ilgili mevzuattaki başvuru koşulları ve istenen belgeler doğrultusunda yatırımcıları bilgilendirmekte ve yapılan bilgilendirme faaliyetleri sonrasında yatırımcılar izin ve ruhsat işlemleri için sorumlu kurumlara yönlendirilebilmektedir. Ayrıca yatırım konusuna ilişkin devlet teşvikleri ve destek mekanizmaları tanıtılmaktadır.
Teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan bir belgedir.
Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilir.
YTB düzenlenebilmesi için Bakanlığa müracaat edilir. Başvurular Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS) sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Yatırım Teşvik Belgesi başvurularında aranan belgelere Tebliğ’in 6. Maddesinden ulaşılabilir.
4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca İstanbul gibi tek il için kurulan kalkınma ajanslarında Yönetim Kurulu Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi Başkanı, Sanayi Odası Başkanı, Ticaret Odası Başkanı ile Kalkınma Kurulu tarafından özel kesim ve/veya sivil toplum kuruluşlarından seçilecek üç temsilciden oluşur. Bu üç üyenin belirlenebilmesi için kalkınma kurulunda ayrı bir seçim yapılır ve adaylar arasından en fazla oyu alan ilk üç kişi, Yönetim Kurulunda görev yapar.
4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve ajansı yönlendirmek üzere kalkınma kurulu oluşturulur. Kurul en fazla yüz üyeden oluşmaktadır ve temsilcilerin sayısı, görev süresi ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenmektedir. Yeni Kalkınma Kurulu oluşturulurken, kamuoyuna duyuru yapılır ve kurulda yer almak isteyen kurum ve kuruluşlardan talepleri alınır. Bakanlar Kurulunca belirlenen Kalkınma Kurulu listesi resmi gazetede ilan edilir.
Ajans faaliyetlerini yönlendiren temel doküman İstanbul Bölge Planıdır. 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Kalkınma Ajanslarının görevleri aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
Ajans Bölge Planı kapsamında belirlenen eksen ve öncelikler doğrultusunda faaliyetlerinin ve kaynaklarının dağılımını belirlemektedir. Bölge planı ve programlarının uygulanmasını sağlayıcı faaliyet ve projelere destek olmaktadır.
24.11Cuma
Büyük Veri ve Yapay Zeka Sertifika... Yer:Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş G... Saat: 14:00
09.06Salı
13. KALKINMA KURULU TOPLANTISI GER... Yer:İstanbul Ticaret Odası Meclis Salo... Saat: 09:30
10.12Salı
10. Kalkınma Kurulu Toplantısı Ger... Yer:İstanbul Ticaret Odası Meclis Salo... Saat: 10:00